Samhällsbyggnadsförvaltningen är en bred förvaltning som ansvarar för tre, stora verksamhetsområden. Samhällsutveckling är en motor inom samhällsbyggnadsprocessen med myndighetsutövning inom miljö, plan och bygg samt både den långsiktiga och kortsiktiga fysiska planeringen. Samhällsservice samlar en stor del av den kommunala servicen när det gäller avfallshantering, leverans av mat till både skola och särskilda boenden/hemtjänst, skötseln av den offentliga miljön samt kommunens fordonsorganisation och sist men inte minst Räddningstjänsten som ser till att kommunen är väl rustade att hantera bland annat olyckor.
Samhällsbyggnadsförvaltningens verksamhetsidé är en sammanhållen samhällsbyggnadsprocess, från idé till daglig drift. Det innebär att ledningen och samordningen av den fysiska planeringen och förvaltningen av densamma när det är färdigbyggt ska hanteras hos oss.
Det är viktigt att vi upprätthåller en hög servicenivå och att arbetet präglas av ett invånarperspektiv i alla frågor. Vi tror på att delaktighet föder engagemang och att alla medarbetare har ett ansvar att göra varandra lite bättre. Det är viktigt att vi alla tar initiativ och vågar.
Samhällsutveckling består av fyra olika enheter:
Driftenheten som, i huvudsak, sköter gator och offentlig miljö i Laholms kommun. Driftenheten är gänget som bland annat ser till att den fina stadsparken, de spännande lekplatserna och den härliga sandstranden är trivsamma platser.
Miljöenheten ansvarar för att, på uppdrag av samhällsbyggnadsnämnden, bedriva tillsyn, prövning samt rådgivning med stöd av cirka 15 lagstiftningar däribland livsmedelslagen, miljöbalken, alkohol- och tobakslagen samt hälsoskyddslagstiftningen. En viktig uppgift för enheten är att delta i kommunens planeringsprocess så att miljöfrågorna kommer med i planeringen och att kommunens mål och vision uppnås.
Plan- och exploateringsenheten ansvar för en enhetlig fysisk planering av kommunen. På enheten skapar, utvecklar och driver vi processer som möjliggör en effektiv plan- och exploateringsprocess.
Byggnadsenheten ansvarar över kommunens kart- och mätverksamhet samt kommunens bygglovshantering. Enhetens bygglovgrupp handlägger bygglov, rivningslov, marklov, startbesked och svarar för tillsynen enligt plan- och bygglagen.
Samhällsservice består av:
Måltidsenheten strävar efter att servera näringsrika och hållbara måltider, allt från producent- till mottagarled, och att skapa glädje och förväntningar kring en måltid.
Transport- och fordonsenheten ansvarar bland annat för hantering av flertalet fordon i Laholms kommuns förvaltningar avseende olika former av leasing, inventering, avyttring av fordon, service och tillsyn. Utöver fordon så är Centralförrådet och samordning av mattransporterna i kommunen också en del av enhetens ansvar.
Avfallsenheten ansvarar för hanteringen av kommunalt avfall enligt gällande regelverk. Att gå från avfall till resurs är vår inriktning och våra mål är minskade avfallsmängder, ökad återvinning och återanvändning av produkter samt förbättra och utveckla avfallshanteringen.
Räddningstjänstens uppgift är att skapa en trygg och säker kommun genom att förebygga risker för brand och andra olyckor. När larmet går finns ca 20 deltidsbrandmän i beredskap dygnet runt. Genom tillsyn och utbildningsinsatser skyddas liv och egendom.
Översiktsplanerare
(Klicka för mer information)
Varför har du valt att arbeta som översiktsplanerare?
Som översiktsplanerare ser jag en möjlighet att arbeta med frågor som kan påverka samhället vi lever i till det bättre. Att arbeta med övergripande strukturer och sammanhang kan göra stor skillnad på människors vardag. Allt från var nya skolor och bostäder ska lokaliseras till hur vi bibehåller och utvecklar viktiga grönstrukturer samt hanterar klimatförändringar. Genom en tydlig strategisk planering kan kommunen växa på ett sätt som tar hänsyn till flera komplexa sammanhang. Att få vara en del av det arbetet är både spännande och intressant.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med mitt jobb är variationen. Ingen dag är den andra lik. Arbetet innebär projekt i olika storlekar med olika tidsram. Att blicka mot Laholm år 2050 är intressant, men att även ha något kortsiktigt projekt är något som jag ser som givande. Arbetet är både självständigt och innebär samarbete med olika personer inom flertalet expertområden. Jag lär mig alltid något nytt och får ständigt utvecklas i min roll som översiktsplanerare.
Vad är det som gör ditt jobb till ett av Sveriges viktigaste?
Som översiktsplanerare arbetar jag för en hållbar framtid. Vilket är superviktigt! Jag ser upp till dom som arbetar med sociala frågor direkt med människor som behöver stöd, men jag vet att det är inget jobb som passar mig. För mig är det en perfekt nivå att arbeta med frågorna övergripande, där jag kan lägga en stabil grund för ett hållbart samhälle och hjälpa människor till en hållbar vardag.
Hur skulle du beskriva arbetsplatskulturen i Laholms kommun?
De chefer jag haft under mina dryga 4 år i Laholms kommun har varit duktiga på att både motivera och visa ett tydligt förtroende. Vilket i sin tur skapar en positiv arbetsplatskultur. Sedan finns det en öppenhet att ordna små interna tillställningar. Senast vid Halloween gjorde vi på enheten bet-lyktor av sockerbetor, som sedan fick pryda arbetsplatsen under några veckor. Med detta får vi både skratta och vara lite kreativa tillsammans i enheten.
Varför sökte du jobb hos Laholms kommun?
Jag ville gärna arbeta i en ”lagom stor” kommun. I en för liten kommun hade det varit kort om kollegor att bolla frågor med och i en för stor kommun hade arbetsuppgifterna inte varit lika varierande. Laholm passade på så sätt perfekt! Jag började som planarkitekt på kommunen och har sedan bytt tjänst till översiktsplanerare, vilket speglar möjligheterna att kunna utvecklas i kommunen vilket också är en stor fördel att arbeta i Laholm.