Kultur- och utvecklingsförvaltningen är en förvaltning som samlar ett brett spektrum av uppdrag under en samlad förvaltningsstruktur. Hos oss arbetar såväl bibliotekarier som badmästare, vägledare som socionomer och pedagoger som pianister. Vi har tre olika verksamhetsområden och tio olika enheter med sina separata uppdrag, skilda förutsättningar och varierande utbildningsbakgrund vilket gör arbetet på Kultur- och utvecklingsförvaltningen varierande, utmanande och dynamiskt. Vill du utmana dina tankemönster och samarbeta med människor som kommer från en helt annat kompetensområde än du själv, då är Kultur- och utvecklingsförvaltningen platsen för dig.
På Kultur- och utvecklingsförvaltningen är vårt huvuduppdrag är att ge människor förutsättningar att nå sin fulla potential. Därför arbetar vi med ett utvecklings-, samarbets- och lösningsorienterat fokus som utgör en röd tråd genom hela förvaltningen. Samarbete och samverkan med både våra kollegor inom andra förvaltning, näringslivet och civilsamhället är nödvändigt och en del av vår identitet för att vi skall kunna lyckas med vårt uppdrag.
Vi arbetar kontinuerligt och systematiskt för att utveckla ledarskapet inom vår organisation med fokus på förändringsledning (Change Management via ADKAR-modellen) och för att utveckla vår kommunikativa förmåga. Både som organisation och som individuella medarbetare.
I vår organisationskultur har vi fokus på delaktighet, tillit och egenansvar inom uppföljningsprocesserna. Vi strävar efter att ge varje medarbetare mandat, delaktighet och förmåga att själv ta ansvar för sin arbetssituation. Vilket gör att vi förväntar oss att du tar initiativ, kommer med förbättrings förslag och utmanar sättet vi tidigare gjort saker. Och vi arbetar ständigt med att optimera de administrativa processerna för att frigöra tid till verksamhetsutveckling. Vi strävar efter att hela tiden knyta våra verksamheter alltmer samman, skapa synergier och öka transparensen mellan olika funktioner. Vi försöker ligga i framkant, försöker sätta exempel och bryta ny mark samtidigt som vi, med generositet och humor, ser vi till att ha kul på jobbet.
Frivilliga skolformer består av:
Gymnasieutbildning ansvarar för det egna gymnasiet Osbeck såväl som gymnasiesärskola och gymnasieutbildning på annan ort. Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla Campus till en självklar mötesplats och en utbildningsplats av högsta kvalitet.
Vuxenutbildning bedriver kurser på grundläggande- och gymnasial nivå, inom Lärvux, svenska för invandrare samt yrkesutbildningar och lärlingsutbildningar på gymnasial nivå. Vi arbetar med ett entreprenöriellt förhållningssätt där medarbetarna är delaktiga i att driva utvecklingen och utformningen av våra yrkesutbildningar. Vi har även olika former av uppdragsutbildningar i samarbete med kommunens verksamheter och Laholms näringsliv.
Kulturskolan ansvarar för olika utbildningsinriktningar i fyra olika spår: Musik, Scenkonst, Konst och media och KomTek. Kulturskolan är en plats där du kan utveckla och stimulera ditt skapande och stimuleras till ett eget och aktivt kulturengagemang.
Kvalitet och service ansvarar för Campus reception, administrationen inom gymnasiet och vuxenutbildningen och elevhälsoteamet.
Samtliga områden finns samlade på Campus Laholm som är en internationell mötesplats präglad av nyfikenhet, innovation och tolerans.
Arbetsmarknad har till uppgift att på olika sätt rusta individer för inträde på arbetsmarknaden. Verksamheten ansvarar för arbetsmarknadsinsatser, studie- och yrkesvägledning, daglig verksamhet, KAA - kommunalt aktivitetsansvar samt mottagning av nyanlända. Verksamheten ska bland annat vara en part i att korta vägen för arbetslösa personer med ekonomiskt bistånd till självförsörjning. Arbetet sker i nära samarbete med socialverksamheten samt tillsammans med andra enheter inom förvaltningen.
Verksamhet Arbetsmarknad består av:
Arbetsmarknadsenheten ansvarar för att korta vägen för till självförsörjning och minska det ekonomiska biståndet, arbetsförmågebedömningar, arbetsträning och feriearbeten. Vårt uppdrag är att vägleda, motivera och rusta personer mellan 16–65 år till arbete, utbildning, och självförsörjning.
Enheten för vägledning och mottagning ansvarar bland annat för uppföljning av det kommunala aktivitetsansvaret, mottagning av nyanlända och vägledningsfunktioner till allmänheten samt inom hela förvaltningen.
Enheten för daglig verksamhet ansvarar för sysselsättning till merparten av de som är berättigade enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Inom verksamheten ligger även ansvaret för samordning och utveckling av integrationsstrategiska frågor på en kommunövergripande nivå.
Kultur- och fritid består av:
Biblioteksenheten ansvarar för Laholms stadsbibliotek, Campus Laholms bibliotek, Bokbussen och våra meröppna närbibliotek i Knäred och Våxtorp. Vi är demokratins, transparensens och informationens samlingsplats.
Kultur- och turismenheten ansvarar för bland annat Teckningsmuséet, turistbyrån, Visit Laholm, Lugnarohögen, Laholms teater och allmänkultur. Vi arbetar för att synliggöra allt det fantastiska i Laholm och att kunna erbjuda ett brett kulturutbud som både bekräftar och utmanar.
Fritidsenheten ansvarar för bland annat Folkhälsocentrum, fyra utomhusbad, fritidsanläggningar, föreningsutveckling och Ung i Laholm (öppen fritidsverksamhet för unga). Vi stöttar det ideella föreningslivet och arbetar för att alla invånare skall kunna ha en meningsfull fritid.
Inom verksamheten ligger också en destinationsutvecklare som ansvarar för utveckling och genomförande av varumärkesbyggande aktiviteter och evenemang i samverkan med kommunstyrelsens förvaltnings näringslivsenhet.
Bibliotekarie
(Klicka för mer information)
Varför har du valt att arbeta som bibliotekarie?
Jag har alltid gillat att hjälpa människor och göra de glada, vilket jag verkligen får göra i mitt jobb som bibliotekarie. Biblioteket är så mycket mer än att låna ut böcker. Det är mötesplats för alla människor, oavsett bakgrund. På biblioteket finns oändliga möjligheter att hjälpa människor att komma vidare med sin utbildning eller bara öka sin kunskap inom olika ämnen.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Mötet med alla människor. Det gör mig glad att kunna hjälpa de med olika frågor, men även att höra om hur deras dag har varit. Känslan av att man gör ett meningsfullt jobb. Fantastisk chef och kollegor som gör att man längtar att gå till jobbet. Jag har väldigt varierande arbetsuppgifter och även olika arbetsplatser, vilket jag tycker är jättetrevligt.
Vad är det som gör ditt jobb till ett av Sveriges viktigaste?
Här får alla samma service och hjälp oavsett bakgrund. I mitt jobb har jag stora möjligheter att hjälpa människor på olika sätt.
Hur skulle du beskriva arbetsplatskulturen i Laholms kommun?
Trevliga kollegor och bra samarbete med andra verksamheter. Bra utvecklingsmöjligheter.
Varför sökte du jobb hos Laholms kommun?
Jag planerade att flytta till Laholm och tog kontakt med Kultursekreteraren då jag sökte jobb som kulturassistent. Trevligt bemötande och möjligheter till utveckling gjorde att jag gärna ville jobba på Laholms kommun.
Fövaltningsekonom
(Klicka för mer information)
Varför har du valt att arbeta som ekonom?
När jag valde att läsa på ekonomprogrammet var det för att jag ville arbeta med marknadsföring. Under utbildningen upptäckte jag dock en massa andra häftiga och intressanta områden inom ekonomin, som jag fastnade för; organisationsutveckling, entreprenörskap, nationalekonomi, ledarskap… Som ekonom kan man arbeta brett inom både offentlig sektor och näringslivet, vilket jag också har gjort! Först var det några år inom den privata sektorn, sedan statligt och regionalt och nu (nästan) 5 år på Laholms kommun.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Människorna! I min nuvarande roll arbetar jag som stödfunktion för förvaltningens chefer. Med min specialkunskap hjälper jag andra att bli bättre på sitt jobb. Mitt arbete och stöd underlättar för våra chefer att fatta kloka beslut. Jag älskar att vi på vår förvaltning utvecklat ett arbetssätt som inte innebär att jag som ekonom sitter ensam på min kammare utan snarare att jag är ute i verksamheten och arbetar tillsammans med våra chefer.
Vad är det som gör ditt jobb till ett av Sveriges viktigaste?
Allt som händer i verksamheten återspeglas i ekonomin och ekonomin sätter ju upp ramarna för verksamheten. Jag som ekonom behöver därför förstå verksamheten. Chefen, som har det yttersta ansvaret, behöver konkretisera sin verksamhet i siffror, för att kunna göra analyser och utvärderingar – och det är här som min funktion kommer in i bilden! Det arbete som vi tillsammans gör, chef och ekonom är mycket spännande både när det gäller budget och uppföljning. Det gemensamma arbetet handlar om att fördela och hushålla med resurser men det handlar också om verksamhetsutveckling. Det grundar sig i ett samhällsbehov som måste tillgodoses och det handlar om att uppnå uppsatta mål. Det handlar om kompetensförsörjning och medarbetarnas arbetsmiljö. Ekonomin är navet i allt det som sker i verksamheten och därför är ekonomens arbete en oerhört viktig kugge i det stora hjulet som en organisation är.
Hur skulle du beskriva arbetsplatskulturen i Laholms kommun?
Jag tycker att vi som organisation arbetar mer och mer medvetet med arbetsplatskulturen. Vi arbetar med värderingar och reflekterar över vårt förhållningsätt mycket mer aktivt. Det senaste året har två av våra förvaltningar satsat mycket på att bli en mer kommunikativ organisation vilket bidrar till ökad delaktighet och transparens i organisationen. Det ger mig som medarbetare god energi och gör att jag får bättre förståelse för andras arbete och de beslut som fattas i kommunen. Jag skulle vilja säga att det råder generositet kollegor emellan som är oerhört viktigt för att jag ska trivas på en arbetsplats.
Varför sökte du jobb hos Laholms kommun?
Jag ville ge tillbaka till det samhälle som hjälpt mig när jag som flyktingbarn kom till Laholm för knappt 30 år sen. Jag sökte en tjänst på en förvaltning, som har flera olika verksamheter under sitt ansvarsområde, för att bredden lockade mig. Och jag har stannat kvar för att jag trivs så bra med mina kollegor, för att jag har fått utvecklas och för att jag fortsätter att utvecklas och för att jag har roligt på jobbet!
Arbetsmarknadsutredare
(Klicka för mer information)
Varför har du valt att arbeta som arbetsmarknadsutredare?
Jag har alltid haft ett stort intresse av att arbeta med människor och valde att söka tjänsten som arbetsmarknadsutredare då det är en yrkesroll som jag både hört gott om men som jag också såg gav mig nya erfarenheter och kompetens inom arbetsmarknadsfrågor. Helt enkelt en god kompetensutveckling rent karriärmässigt samt ett intressant och roligt arbete där jag får stötta individen i dess väg mot självförsörjning.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med mitt arbete är att jag har en positiv arbetsmiljö där vi har fokus och tilltro på individen och dennes möjlighet till utveckling.
Vad är det som gör ditt jobb till ett av Sveriges viktigaste?
Mitt arbete är viktigt för att vi rustar och utbildar individerna på vägen mot självförsörjning. Något som också skapar ett mervärde för individernas fysiska & psykiska hälsa. Framförallt så ger det en ringar på vattnet effekt som i slutändan har en stor påverkan på folkhälsan och arbetslösheten.
Hur skulle du beskriva arbetsplatskulturen i Laholms kommun?
I Laholms kommun har vi en god arbetskultur, vi har en framåtanda och personligen uppskattar jag att vi arbetar prestigelöst och lösningsfokuserat.
Varför sökte du jobb hos Laholms kommun?
Jag sökte mig till Laholms kommun på grund av intresset för yrket där jag även såg fördelen med att arbeta i en mindre kommun då jag skulle få möjligheten till att få vara delaktig i fler processer.