På Socialförvaltningen har vi en skyldighet att inom ramen för vårt lagstadgade ansvar tillgodose våra kommuninvånares behov av stöd och hjälp. Mycket av vårt utvecklingsarbete bygger på samverkan såväl internt, med andra förvaltningar, som externt med andra myndigheter och civilsamhälle, men viktigast är samverkan och delaktighet med våra invånare genom bland annat tjänstedesign.
Vi förmedlar och verkställer tidiga insatser, vård och omsorg, kommunal rehabilitering samt kommunal sjukvård, där vi vänder oss till målgrupperna: barn och unga, personer med beroendeproblem, psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning samt äldre personer.
Vi är en pigg, nyfiken, modig och tillitsfull organisation som aktivt bidrar till ett hälsofrämjande arbete och en hållbar samhällsutveckling.
Vår framtidsbild: Nöjda medborgare som tillsammans med oss utformar socialtjänstens innehåll och utveckling.
Vi arbetar för en god och nära vård och omsorg: Syftet med nära vård är att socialtjänsten ska:
Vi arbetar så klart för att skapa en bra arbetsmiljö med ett gott arbetsklimat som vi alla känner oss stolta över. Vi erbjuder ett tryggt och meningsfullt arbete där du kan göra skillnad.
Socialförvaltningens filosofi:
- Förebild; genom ord och handling, står vi för en kultur- och värdegrund som främjar samverkan, mångfald och hälsa/välmående.
- Engagerande; vi skapar ett transparant, kommunikativt klimat där kreativitet, nyfikenhet och goda idéer tas om hand.
- Medskapande; ve ser, har tillit till och involverar människorna utifrån deras förmågor och resurser.
- Modig; vi är en tillåtande och kreativ organisation som främjar förändringsarbete, goda idéer och vågar prova nya vägar.
- Ansvarstagande; tillsammans leder/arbetar vi mot uppsatta mål och tar ansvar för Laholm kommuns utveckling.
Vår roll är att medverka till att systematiskt kvalitetssäkra och utveckla verksamheten samt att skapa tydlig struktur för styrning, ledning och uppföljning. Det kan till exempel ske genom kartläggningar, utvärderingar, omvärldsbevakning och genom att prova ”kreativa idéer” i syfte att skapa lärande och ständiga förbättringar.
För att vi ska kunna ge stöd till verksamheten har vi olika professioner som; ekonom, kvalitetsutvecklare, kvalitetsutvecklare med fokus på digitalisering, systemadministration, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) samt nämnds administratör.
Inom verksamheten för funktionsstöd ger vi riktade insatser till barn, ungdomar och vuxna med olika funktionsnedsättningar bland annat i form av personlig assistans, boende och boendestöd, barn och unga verksamhet i form av kortidsvistelse, korttidstillsyn, avlösarservice samt ledsagarservice. Insatserna regleras i lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionsnedsatta (LSS) samt enligt socialtjänstlagen (SoL).
Inom Hälso- och sjukvården erbjuder ett omväxlande och givande arbete. Verksamheten framhåller vikten av att utvecklas och arbetar med att möta framtidens kommunala hälso-och sjukvård, kopplat till God och Nära vård.
På vår hälso och sjukvårdsenhet kan du arbeta som sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut på SÄBO, inom ordinärt boende eller inom verksamheten för funktionsstöd.
Laholms kommun har även Akademisk Specialist Tjänstgöringsavtal (AST) med vårdförbundet där sjuksköterskorna i verksamheten kan ansöka om att få vidareutbildningen förlagd under arbetstid. Hos oss är det även möjligt att hospitera för att du själv ska få en bild av arbetet och en känsla för hur arbetsplatsen ser ut och om det är något som lockar Dig!
På hjälpmedelservice servar vi verksamhet och invånare med hjälpmedel, lås och larm, matleveranser och inköp av dagligvaror.
Inom verksamheten Individ och familj arbetar vi tillsammans för att erbjuda en lättillgänglig och serviceinriktad socialtjänst med stort fokus på tidiga insatser och tilltro till människans egna resurser. Vi arbetar för en rättssäker myndighetsutövning och nära samarbete mellan förebyggande, myndighet, öppenvård och arbetsmarknad. Vi vill veta- att det vi gör- gör skillnad för de vi möter!
Systemteori och ett lösningsfokuserat förhållningssätt är grunden som verksamhetens arbete lutar sig på och du deltar även tillsammans med din enhet i en verksamhetsgenomgripande implementering av Signs of Safety.
Hos oss får man en arbetsgrupp med en lång och gedigen erfarenhet, stort engagemang med driv att fortsätta att utvecklas.
Arbetsmarknadsenheten ansvarar för att korta vägen för till självförsörjning och minska det ekonomiska biståndet, arbetsförmågebedömningar, arbetsträning och feriearbeten. Vårt uppdrag är att vägleda, motivera och rusta personer mellan 16–65 år till arbete, utbildning, och självförsörjning.
Inom verksamheten arbetar vi med myndighetsutövning. Biståndshandläggarna utreder ansökningar enligt socialtjänstlagen så som hemtjänst, särskilt boende, korttidsboende, dagverksamhet mm.
I verkställigheten finns sex hemtjänstområden inklusive nattpatruller. Det finns sex särskilda boende för äldre på orter fördelade över Laholms kommun där vi även har ett antal avdelningar för personer med demenssjukdom. Det finns även en korttidsenhet i kommunen där insats kan ges under en kort period samt en dagverksamhet för personer med kognitiv svikt.
Den nationella värdegrunden inom äldreomsorgen fokuserar på självbestämmande, bemötande, insatser av god kvalitet, trygghet, meningsfullhet, sammanhang, individanpassning och delaktighet samt respekt för privatliv och personlig integritet. Utifrån vår värdegrund arbetar vi för att våra brukare ska ha en god livskvalitet.
Undersköterska
(Klicka för mer information)
Varför har du valt att arbeta som Undersköterska?
Jag har alltid haft äldre personer i min närhet som behövt hjälp. Fick en liten slant för att jag hjälpte till och på det viset blev det som ett litet jobb, hjälpa till och vara trevlig, tjäna pengar. Fick lära mig att jag var behövd. När jag sen skulle söka in på gymnasiet var det givet att fortsätta hjälpa äldre personer.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Att få hjälpa människor så dom kan leva ett så drägligt liv som möjligt.
Att få se ev. fram steg efter olika sjukdomar, till exempel stroke
Att få aktivera och få en rolig stund tillsammans för att sen kunna minska medicin för oro och sömn.
Vad är det som gör ditt jobb till ett av Sveriges viktigaste?
Att dessa människor med olika kognitiv svikt ska kunna få ett värdigt liv, ett värdigt slut av livet. Dom har byggt upp vår värld en gång.
Få höra deras berättelser om hur dom hade det förr, låta kulturen, dialekten och deras råd och tips leva vidare. Man får så mycket erfarenhet av att lyssna på deras historier. Vi har mycket att lära av våra äldre.
Man förvaltar deras sista år i livet kan man säga, och den tiden kommer inte tillbaka.
Hur skulle du beskriva arbetsplatskulturen i Laholms kommun?
Den är mycket god, vi har kul på jobbet. Många har arbetat här i många år, man har sina nära vänner här.
Vi tar hand om varandra, bryr oss om varandra. Vi har en mycket hög arbetsmoral här. Vi arbetar med respekt men samtidigt har vi så fantastiskt kul ihop.
Varför sökte du jobb hos Laholms kommun?
Fanns ingen anledning till att arbeta långt i väg. Jag var 19 år när jag sökte min tjänst. Nära min familj och nära mina människor som jag fortfarande hjälpte då. Har trivts bra i Laholms kommun i 33 år, och har inga planer på att sluta.
Undersköterska
(Klicka för mer information)
Varför har du valt att arbeta som undersköterska?
Att jobba som undersköterska är ett roligt och givande jobb.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Kontakten med människor och finnas där och stötta dem.
Vad är det som gör ditt jobb till ett av Sveriges viktigaste jobb?
Vi hjälper människor som behöver hjälp, får att de ska må så bra som möjligt.
Hur skulle du beskriva arbetsplatskulturen i Laholms kommun?
I Laholms kommun får man känna delaktighet i sitt arbete. Vi har ett positiv och bra samarbete mellan oss kollegor. Man kan känna sig trygg med att det finns kunniga medarbetare som ställer upp för varandra.
Varför sökte du jobb hos Laholms kommun?
Jag gillar att jobba med människor och tyckte det verkade vara en bra och pålitlig arbetsplats.
Undersköterska
(Klicka för mer information)
Varför har du valt att arbeta som undersköterska?
Att jag började jobba inom vården var egentligen en slump. Efter gymnasiet ( där jag läste handelsprogrammet) så fick jag sommarjobb via en kompis, kollegas fru som då var chef på ett boende i Knäred. Och på den vägen är det. Och det dröjde nästan 9 år innan jag läste till Undersköterska. Jag har sedan jobbat både på boende, hemtjänst och nu i nattpatrull. Och att jag har fortsatt att jobba inom vården är för att trivs verkligen med att jobba med människor, den ena natten är inte den andra lik.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Och det är väl också det bästa med jobbet, man vet aldrig exakt vad som ska hända. Att man ena stunden hjälper någon som ramlat och nästa stund tröstar man någon som är orolig för att i en tredje stund ge någon medicin mot smärta. Vi har ju också ett samarbete med räddningstjänsten, där vi som jobbar i nattpatrullen, blir larmade på larm som kommer in via SOS. Det kan vara larm om brand, trafikolycka, drunkningsolycka, hjärtstopp eller akutsjukvård. Vi har då fått en utbildning via räddningstjänsten där vi fått lära oss hur vi ska göra om vi kommer först på en olyckplats. Vi blir alltså larmade samtidigt som räddningstjänsten men i vissa fall ex ute på landet, kan vi vara närmare än vad dom är och kan då ibland vara först på plats och göra en första insats. Därför är vår titel Undersköterska Semi-FIP. Och detta gör ju att det blir extra spännande och kul att gå till jobbet. För jag vet att när jag går hem på morgonen så har jag gjort nånting bra och viktigt för någon medmänniska som verkligen behövde mig, och det känns väldigt bra i själen. Om jag så bara fluffade till någons kudde eller att jag stannade någon extra minut för att höra på en historia om något jag säkerligen redan hört förut, så var det väldigt värdefullt för just denna person där mitt i natten när oron kryper på och natten känns väldigt lång. Det är också det bästa med jobbet, att göra något för någon annan.
Vad är det som gör ditt jobb till ett av Sveriges viktigaste?
Det som gör mitt jobb till ett av dom viktigaste är att vi finns där, för alla som behöver oss, dygnet runt, året om. Det spelar ingen roll om klockan är 14.37 en tisdag eller 03.09 på julaftonsnatt. Trycker du på ditt larm eller har en planerad insats då kommer vi komma och hjälpa dej.
Hur skulle du beskriva arbetsplatskulturen i Laholms kommun?
Arbetsplatskulturen i Laholms Kommun är väldigt bra, det finns sällan något "vi och dom" alla hjälps åt och löser problemen som uppstår tillsammans. Jag känner alltid att har min chef och ledingen bakom mig. Jag känner att dom litar på mig i min yrkesroll och jag litar på dom. På min arbetsplats finns det både män och kvinnor, äldre och yngre och jag tycker det är god stämning mellan alla. Vi lär av varandra och ingen är bättre eller sämre än nån annan.
Varför sökte du jobb hos Laholms kommun?
Att jag sökte jobb i Laholm kommun är för att jag själv bor här. Det är väldigt skönt att ha nära till jobbet. Jag känner till staden och orterna runt omkring vilket känns tryggt.
Socialförvaltningen, Individ och familj, Barn och unga,
Laholm
Sista ansökningsdatum 2025-01-12
Socialförvaltningen, Individ och familj, Öppenvården,
Laholm
Sista ansökningsdatum 2025-01-12
Socialförvaltningen, Senior, Båstadsvägen 7A,
Laholm
Sista ansökningsdatum 2024-12-15